Nogometne ozljede

Nogomet je vrlo nasilan sport i nije neuobičajeno da igrači pretrpe ozljede. Te ozljede mogu varirati od manjih bolova do prijeloma kostiju i potresa mozga. Neke od najčešćih nogometnih ozljeda javljaju se na glavi, vratu, nogama, gležnjevima, zapešćima i nosu. Ostale uobičajene ozljede uključuju uganuća i istegnuća. Najčešće ozljede nogu javljaju se u gležnju i koljenu. Najčešći tip istegnuća je unutarnje istegnuće ligamenta.

Nogomet mogu igrati igrači svih dobi i veličina. Iako igru uglavnom igraju muškarci, počele su je igrati i žene. Nogometne lopte su izumljene u Kini i izvorno su bile punjene ruševinama. Kasnije su se nogometne lopte izrađivale od svinjskog mjehura. Danas se nogometne lopte izrađuju od lateksa i umjetne kože. Osim toga, nogometni tereni moraju biti dugi najmanje 100 jardi i široki 50 jardi.

Kontakt je također uobičajen u nogometnim utakmicama. Igrači trče za loptom velikom brzinom, što olakšava slučajno sudaranje s drugim igračima. Čak i manji udarac može dovesti do ozbiljne ozljede. Kraljevski koledž za podijatriju izvještava da ima 2,3 ozljede po utakmici u sezoni 2018.-2019. Međutim, kontakt nije zlonamjeran niti namjeran.

Nogometna oprema drastično se promijenila u odnosu na rane dane ovog sporta. U ranim danima igrači su nosili teške, krute kožne čizme i debele pamučne majice. Međutim, u dvadesetom stoljeću nogometna garnitura postala je lakša i kraća. Osim toga, napredak u proizvodnji odjeće omogućio je lakša sintetička vlakna i zamršenije dizajne. Nogometne majice također su počele prikazivati reklame. Klubovi su također prodavali replike svojih dresova, što je donosilo veliki prihod (više ovdje).